2017

Ponorul Suspendat 16.12.2017

La invitatia lui Ovidiu Dolcan de la Silex Brasov, am pus umarul la deplasarea catorva materiale necesare continuarii explorarii in aceasta nou nouta cavitate a judetului Gorj, ajunsa la 5Km topografiati si explorata incepand cu anul 2015 de speologii clubului din Brasov.

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Razvan Olaru, Stefan Ungureanu.

Am pornit in data de 15.12 la ora 19:00 spre „locul de bastina” Polovragi. Un trafic autentic de Bucuresti ne-a facut sa „reusim” sa iesim pe autostrada abia dupa o ora. Inghesuiala a durat pana la Rm. Valcea. O data intrati spre Tg. Jiu, am putut respira usurati.

Am ajuns la pensiunea Valea Cernei putin inainte de miezul noptii. Ne-am luat camera rezervata in primire si am mancat „din traista”. Ne astepta o tura de 14 ore, astfel ca nu am mai zabovit mult si ne-am culcat.

La ora 8:30 am fost treziti de colegii din Brasov. Am luat micul dejun impreuna si am facut cunostinta cu ce urma sa caram si mai ales, pe unde.

La ora 11:30 am intrat si noi trei in cavitate dupa ce am facut o cale intoarsa de la pestera la pensiune pentru un ham uitat in bagaj. Dupa primele saritori, am ajuns din urma ceilalti trei colegi.

Tura a durat 15 ore si 30 de minute si ne-a placut foarte mult.  Cavitatea este sportiva in

prima parte prin prisma spatiilor deloc generoase. In a doua parte, cavitatea impresioneaza pur si simplu prin volum, varietatea formelor de coroziune dar si a speleotemelor.

Trebuie felicitati sincer colegii de la Silex pentru o asa explorare si le multumim ca ne-au invitat si pe noi. Am fost de folos cu materialele deplasate.

Am incheiat anul cu o tura de anduranta !

 

 

Bazinul carstic Tismana – 2116 28-29.10.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Dragos Serban, Sebastian Popa, Adrian Radulescu, Stefan Ungureanu, Aurora Popa, Maria Ungureanu, Gabriel Manea.

Am continuat ridicarea topografica in „Pestera cu Surpriza” ce ne-a oferit evident…o surpriza: am trecut de punctul atins in tura de 1 iunie, cavitatea avand acum 412 m dezvoltare si o denivelare de +32m in „Hornul 1” – catarat pe o inaltime de 11 metri de echipa Radu – Adrian.

 

A fost gasita si pestera nr.2 din spatele Manastirii si a fost cartata „la pachet” impreuna cu pestera nr.1 din spatele manastirii.

Pestera cu surpriza se afla acum pe locul al III-lea ca importanta in bazinul 2116. Prezinta trei hornuri mari si o plaja foarte larga de speleoteme.

Ne apropiem de finalul lucrarilor in teren in acest bazin carstic la care am inceput sa lucram inca din anul 2003.

Tabara Speologica Grind Caving Camp 2017

Cartografierea este in plina desfasurare, aici este reprezentarea tridimensionala a intregii cavitati:

Si un pic din plan:

 

In perioada 10-17.09.2017 s-a desfasurat tabara speologica Grind 2017.

A fost explorat si topografiat un pasaj in premiera: Himalaya 2.

Raportul detaliat il gasiti pe pagina dedicata expeditiilor in aven: http://avenulgrind.blogspot.ro

 

 

Mini tabara de vara – Tismana, 11-15.08.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Razvan Olaru, Sebastian Popa, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Corina Olaru, Aurora Popa.

Scopul mini taberei era sa continuam cartarea in Pestera cu Surpriza dupa escaladarea in prealabil a hornului existent, echiparea unui palan pentru parcurgerea „salam” a unui aven extrem de stramt din Dealul Bile si schimbarea corzii de la cascadele de 6 m si 18 m din Pestera Pargavului.

Cum tabara a fost formata majoritar din incepatori, tabara s-a transformat intr-una de initiere in speologie.

Vineri am inceput cu o nebunie de drum de 12 ore pana la Topesti. Toata capitala pleca in vacanta… . Alimentele le-am achizitionat din Tg. Jiu pentru a nu se strica in canicula.

Sambata am intrat in Pestera Pargavului pentru a schimba coarda de la cascada de 6m, coarda ce data de prin anii ’80, fiind coarda initiala de pe cascada mare, de 18m.

Daca sambata am reusit sa ne urnim la ora 12:00 de la corturi, nu la fel s-a intamplat si in celelalte zile:

Duminica am „socializat” mai mult online decat live datorita si unor averse de ploaie, pana pe la ora 16:00. A fost zi de initiere in T.S.A. pentru toata gasca la Avenul nr.1 din Dealul Chicera. Cu aceasta ocazie am refacut echiparea capului de put. Avenul e folosit de localnici ca si groapa de gunoi. E plin de PET-uri, saci cu diferite blanuri si cate si mai cate… .

Luni a trebuit sa facem o pauza de realimentare in Tismana caci terminaram mai tot ce cumparasem la venire. Drept pentru care la ora 14:00 inca eram in orasul Tismana.  Dupa cumparaturi, am mers la Pestera Gura Plaiului pentru marcarea numarului de cadastru si vizita.  TPS: 3 ore. Am realizat un punct cald si am exemplificat pozitia repaus sub folie.

Marti a fost ziua in care s-a realizat, in fine, un obiectiv al taberei: Radu, Sebastian si Razvan au intrat in pestera Pargavului pentru schimbarea corzii de pe cascada de 18m si MC intre ea si cea de 6m. Intregul pasaj intre C18 – C6 acum e echipat cu o coarda noua semistatica Type A de 70m cu diametrul de 10,5mm. Au fost batute 7 ancore mecanice (gujoane) de 10mm. Am parcurs cavitatea pana la Sala Gioni Babos si am realizat cateva fotografii de calitate. TPS 7h30min. Ceilalti ramasi in tabara, au strans calabalacul si au spalat partial echipamentul, apoi au plecat spre casa. Echipa de subteran a plecat spre casa la ora 4:00, miercuri.

Raport intocmit de Radu C Dumitru

Pestera Lazului si Martel, 14-17.07.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Razvan Olaru, Sebastian Popa, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Corina Olaru, Aurora Popa, Adrian Radulescu.

Alti participanti: Alina.

Tura FV Closani 14.07.2017 from foculviu on Vimeo.

Am plecat de vineri dimineata cu doua masini. A treia masina a pornit vineri seara. Gazda noastra la Closani a fost statiunea de cercetari speologice a Institutului de Speologie „Emil Racovita”.

Sambata am pornit la ora 10:00 spre primul obiectiv: Pestera Lazului. Am parcurs integral cavitatea, pana in final, ocazie cu care am constatat ca harta actuala nu e completa, pe langa faptul ca nu are profil longitudinal. TPS: 7h30 min.

La iesire am spalat echipamentul inainte sa ne reintoarcem in Closani.

Duminica a inceput ploaia fapt pentru care am sistat parcurgerea Pesterii Martel pana cand cerul se va degaja de nori. Acest lucru s-a intamplat seara, prognoza pentru a doua zi fiind buna. Ca sa nu stam degeaba, am montat o coarda si o scarita „electrorn” -de la „muzeul FV” de antrenament intr-un copac. Maria si Alina au trebuit sa plece, neavand ziua de luni libera.

Luni am intrat in Pestera Martel la ora 12:00. La saritoarea de 7m am batut doua S.P.I.T.-uri pentru echiparea unui cap de put.  Pentru MC am folosit un amaraj natural. De remarcat ca pana acum nu a echipat nimeni pasajul expus.

Am parcurs cavitatea pana la „Sifonul Terminal”. Harta actuala este foarte buna dar din pacate nu are profil longitudinal. TPS: 8h.

Am pornit spre casa la doua ore dupa ce am iesit din cavitate. La ora 3:30 eram in Bucuresti.

Raport intocmit de Radu C Dumitru

T.S.A. la Faleza Ratei, 7-9.07.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Dragos Serban, Gabriel Manea, Maria Ungureanu, Aurora Popa, Corina Olaru, Razvan Olaru, Sebastian Popa, Gigi Paul Dragomir.

Alti participanti: Lidia Dragomir.

Vineri la pranz, Radu si Mihai au echipat atelierele verticale ale falezei FV de la Ratei.

Sambata dimineata la ora 10 am inceput prin ajustarea echipamentului, confectionarea lonjelor si pedalelelor. Apoi am trect la partea practica: antrenamentele specifice TSA (tehnicii speologice alpine). Urcare, coborare, trecerea unei fractionari, parcurgerea unei maini curente. Seara am trecut la noduri si teoria unei echipari intr-o pestera.

Duminica am continuat cu trecerea nodurilor, devierilor, conversia din urcare/coborare in coborare/urcare.

Am plecat spre case la ora 20:00.

Topesti, 1.07.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Roxana Gama, Corina Olaru.

Am continuat ridicarea topografica intr-una din cavitatile din bazinul 2116, cavitate ajunsa pe locul al 3-lea ca dezvoltare la ora actuala in acest bazin carstic: 241m.

Topesti, 1-4.06.2017:

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Sebastian Popa, Razvan Olaru, Stefan Ungureanu, Roxana Gama, Adrian Radulescu, Gabriel Manea.
Alti participanti: Oana Hristescu, Irina Olaru, Aurora Popa, Cristina Radulescu.

Am continuat ridicarea topografica intr-una din cavitatile bazinului Tismana, am iniat in TSA noii veniti in tabara in avenele Mogos si Av.3 din Dealul Chicera si am deschis intrarea spre ceea ce pare cel mai adanc aven al bazinului carstic Tismana, deocamdata…

… Si ne-am simtit bine !

Topesti, 31.03-1.04.2017:

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Sebastian Popa, Razvan Olaru, Maria Ungureanu, Stefan Ungureanu.

Am continuat remarcarea si cartarea cavitatilor ramase cu semnul intrebarii din bazinul carstic Tismana, 2116. Am topografiat Pestera de sub Vf. Cioclovina, o cavitate noua, ce am denumit-o Pestera nr.2 de sub Vf. Cioclovina. Am cartat partial Pestera cu Surpriza si am localizat pesterile din spatele Manastirii Tismana.

Hunedoara, 25.03.2017:

Radu a participat la intalnirea asociatiilor afiliate Federatiei Romane de Speologie cu reprezentantul Comisiei Patrimoniului Speologic, Marius Vlaicu. S-au atins aspecte „sensibile” referitoare la legislatia existenta, nemultumirea speologilor vizavi de autorizatiile ce trebuiesc obtinute pentru cele mai banale ture, abuzuri ale administratiilor de arii protejate etc. Lucruri „deosebite” ce au secerat activitatea speologica din tara in ultimii patru ani. A fost actualizata cererea catre CPS, aceasta avand acum o forma noua. De asemenea insasi Comisia a fost restructurata printr-un OM si acum are in componenta 7 membri, in loc de 13, ca pana la finele anului 2016. Actele oficiale sunt disponibile pe pagina Ministerului de care apartine CPS: http://www.mmediu.ro/categorie/comisia-patrimoniului-speologic/142

Pestera Polovragi 4-5.03.2017:

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Roxana Gama, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu
Alti participanti: Adrian Chidovat, Marius Lupu.

O tura de exceptie cu doi membrii mai vechi ai clubului implicati foarte mult cu zece ani in urma in protectia acestei cavitati: Adrian (Ketchup) si Marius.

 

Am continuat decolmatarea galeriei din capul Salii Sperantelor, dupa extragerea cu ajutorul pompei a apei ce se formeaza pe drumul spre sapatura. Avem o ultima sansa: in jos sau deloc, caci de jur imprejur este perete iar in sus, „Hornul Fetelor”.
Sase ore de sapat in cel mai argilos loc din toata cavitatea ne-a sleit bine de puteri.

Duminica in drum spre casa am facut o escala la Muzeul Trovantilor.

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus