2013

19.12.2013 Last meeting on this year

14-15.12.2013 Pestera cu Apa de la Manastirea Tismana

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Alexandra Pirlea

Alti participanti: Ionut Doru

Plecand devreme din Bucuresti, am reusit sa ajungem la Tismana la ora 11:25. Dupa masa de pranz luata la manastire, am inceput sa ne echipam pe latforma noua din Sala Tezaurului. La ora 13:20 porneam spre lacul semisifonului nr.1.

Am escaladat „Hornul Mic” ce depaseste 20 de metri denivelare. Dupa primii 7 metri de verticala, am intalnit grifade de ursi de caverna ce au urcat si ei acum mai bine de 35000 de ani acesta portiune. Din pacate hornul se inchide printr-o galerie orizontala ce este colmatata dupa 4 metri. Fara indoiala ca in trecut aceasta galerie continua. Aici am descoperit cele mai intacte urme ale trecerii bestiilor din trecut.

Spre iesire, am revenit in „Salita Ascunsa” aflata in apropierea Semisifonului nr.1 unde am constatat ca un alt horn asteapta a fi explorat.

Duminica, am trecut pe la Pestera Polovragi sa inlocuim inchiderile intrarii amonte.

22-24.11.2013 Pestera cu Apa de la Manastirea Tismana

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Cristina Stika, Gabriel Dinu, Octavian Mihu, Alexandru Aliman.

Am continuat cartarea cavitatii, la ora actuala aceasta operatiune fiind definitivata. Din pacate galeria virgina de dupa Hornul Mare nu continua. A fost realizat si un set de fotografii de calitate cu zonele cheie ale cavitatii. Am marcat cu fanioane locurile importante din punct de vedere stiintific.

Duminica, am incercat din nou depistarea Pesterii din Valea Sasa, fara rezultat. In schimb, am ajuns fix deasupra Hornului Mare din Pestera de la Manastire unde ne asteptam sa gasim o dolina. Urcusul pe versantul drept al Vaii Sasa ne-a scos fix intr-o dolina aflata in platoul Dealului Gorganul, dolina ce corespunde la exterior Hornului Mare. Am incercat eliberarea conului dolinei cu cateva crengi, neavand ustensile de sapat cu noi. Diferenta de nivel dintre dolina si activul pesterii este de cca 50m.

 

16-17.11.2013 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Valeriu Lipcanu, Dragos Serban

Am avut o intalnire cu scop administrativ cu custodele Sitului Natura 2000 Nordul Gorjului de Est din care fac parte cavitatile Polovragi, Muierilor si Iedului. Am evaluat situatia actuala a Rezervatiilor Turistice in vederea implementarii Planului de Management al ariei.

 

26-27.10.2013 Avenul din Sesuri

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Cristina Stika, Flavia Meterez

Alti aprticipanti: Geza – Avenul Brasov; Fabian si Nyul – CSACj

O tura de 15 ore pana aproape de finalul cavitatii, respectiv cota -209 din 220m. Ne-am oprit la o saritoare ce necesita inca o coarda de asigurare.

Desfasurare:

Ajunsi tarziu sambata dimineata, la ora 1, ne-am trezit abia la ora 11:00. Am intrat in doua echipe decalate: Echipa 1 compusa din Nyul, Geza si Fabian intra la ora 14:00 si incepe echiparea pana la Amfiteatru (-90m). Echipa Radu, Cristina, Flavia intra la doua ore diferenta si se reintalneste cu echipa 1 inainte de Amfiteatru apoi continua echiparea pana la cota finala. Debitul scazut al apei din activ ne-a facilitat inaintarea in aval. Ne-am oprit la o saritoare de 4 metri ce corespunde pe harta cu cota -209m.

La dezechipare, am inversat echipele, echipa 1 dezechipand de la activ si pana la Amfiteatru, echipa 2 dezechipand de aici pana la exterior. Ne-am reintors la tabara la ora 5:00 si dupa o masa de exceptie pregatita de Flavia si Cristina, am atipit. Inainte de plecarea tarzie spre Bucuresti, am spalat intregul echipament.

 

19-20.10.2013 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Radu Dumitru, Valeriu Lipcanu, Alexandru Aliman, George Scarlat, Irina Hristescu, Alina Soare, Cristina Stika, Aurelian Mihu, Octavian Mihu.

Alti participanti: Mirela.

Tura a avut ca scop eliminarea semnului de intrebare dintre tirbusonul Galeriei Sperantelor si galeria post sifon 6. Acestea nu comunica, astfel ca la ora actuala avem de a face cu o retea paralela cu galeria activa prin care se poate intra momentan doar prin acest pasaj stramt denumit „tirbusonul”.

Am stabilit de asemenea si planul pentru viitoarea tura de atacare a Sifonului nr.7, netrecut vreodata complet.

 

12-13.10.2013 Pestera Bulba

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Robert Stroe, Flavia Meterez

Alti participanti: Irina Eftimie- A.S.Sfinx Bucuresti

Tura de documentare intr-una din cavitatile explorate de asociatia noastra.

 

21-29.09.2013 Tabara Speologica Grind 2013

Tabara Speologica Grind din acest an s-a incheiat cu bine, toti participantii intorcandu-se cu bine la casele lor.
Anul acesta am avut si doi participanti din Bulgaria.
Pana vom face ordine in imagini si in notitele de teren pentru o prezentare mai ampla, putem spune ca in prezent cavitatea este echipata confortabil pana la cota -286m (cota reala la care se afla mult hulita stramtoare orizontala a cavitatii), cunoscuta dupa cartarea mai veche ca fiind la -330m.
O echipa bine pregatita si antrenata poate atinge in prezent aceasta cota in 55 de minute.
Desfasurarea de forte a fost impresionanta iar efortul depus s-a ridicat la cote inalte cu totii resimtind oboseala acumulata.

S-a lucrat mult si la largirea stramtorii ce in prezent s-a transformat in taras in mare masura datorita colegilor nostri bulgari specializati in dezobstructii.
Vremea nu a tinut deloc cu noi si am fost nevoiti sa echipam cu apa in cap si cu multe puncte calde, consumand un numar mare de folii de supravieturire.
Le multumesc tuturor ce s-au implicat in aceasta actiune de durata pe care Asociatia Speologica Focul Viu a pornit-o in 2010, in special colegilor de la Clubul de Speologie Avenul Brasov.

Urmariti blogul dedicat avenului:
http://avenulgrind.blogspot.ro/

 

7-8.09.2013 Congresul National de Speologie

Raportul de activitate al A.S.Focul Viu prezentat sub forma de poster 200 x 100 cm la Congresul National de Speologie

Pe langa prezentarea raportului nostru anual, Radu Dumitru a prezentat sesiunea a2-a a filmarilor din Pestera Sura Mare. Proiectia a luat premiul la „concursul video proiectii”.

Radu Dumitru a fost ales in cadrul Adunarii Generale a Federatiei Romane de Speologie, membru in Comitetul Director al FRS pentru urmatoarea perioada de 4 ani.

9-11.08.2013 Pestera Sura Mare

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Octavian Zloteanu, Aurelian Mihu, Cristina Stika, Ana Stamatescu.

Alti participanti: Tiberiu Marian (CSMH), Geza Zakarias, Alice Popa (Avenul).

Tura de filmare a avut o durata de 17h30min !!!

Am reusit sa obtinem imagini in galeria afluentului 6 si in Sala Prieteniei. Profitand de parcul de lumini generos, am obtinut si cateva fotografii foarte bune in ambele segmente.

A fost o tura cu un efort urias insa si rezultatele obtinute sunt pe masura: 10 fotografii impecabile si peste 200 de minute de film ce urmeaza a fi procesat.

Vom reveni cat mai curand pentru continuarea povestirii in imagini a colosalei cavitati, Sura Mare.

 

26-27.07.2013 Pestera Sura Mare

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Octavian Zloteanu, Valeriu Lipcanu, Anamaria Cusa, Roxana Gama, Valentin Bogdan.

Alti participanti: Tiberiu Marian – CSMH, Andreea, Anca.

Vineri am fost in formula Radu, Mihai, Anamaria, Tibi, Valerica in Vf Bulzu (1192m). Am observat o cavitate in peretele vertical dinstre Valea Rea. Zona este deosebita.

Sambata am mers in Pestera Sura Mare. Tura a avut ca scop principal filmarea unor segmente de galerie intre Sala Mendip si Sala Prieteniei.

In cavitate au intrat Radu, Octav, Mihai si Valeriu. Am avut de carat foarte mult echipament de filmare cat si T.S.A. Debitul raului subteran era scazut ceea ce a facilitat inaintarea. Am filmat in detalii dinamice din galeria principala, detalii rar remarcate in sala Mendip, detalii in Sala suspendata si cadre generale intre Sala Suspendata si Sifonul Englezilor. Timpul petrecut in subteran a fost de 12 ore.

Fotografii din tura gasiti aici.

29.06 – 1.07.2013 Pestera cu apa de la Manastire (Tismana)

Participanti: Mihai Hristescu, Valeriu Lipcanu, Mihai Dvorac, Anamaria Cusa, Cristina Stika, Roxana Gama, Radu Dumitru

Am avut de carat doua banane transporter si cinci banane clasice pana la sifonul 1 (fost 11 in 1984) in numai cinci oameni, Roxana si Mihaita avand ca obiectiv Pestera din Valea Sasa.

Mihai, Vali si Cristina au trecut sifonul 1, iar Mihai si Vali au reluat continuarea sifonului 2, explorat pe o portiune de 40 metri de catre Mihai in tura anterioara. Cristina i-a asteptat in galeria post sifon 1. Radu si Ana au asteptat inaintea sifonului 1.

Timpul petrecut de Mihai si Vali a fost de 47 de minute de cand au plonjat primul sifon. Au jonctionat firul ghid deja instalat si au continuat in sus, dupa cum le-a permis configuratia galeriei submerse. Au ajuns intr-un clopot de aer. Dupa verificarea presiunii din butelii, Vali a continuat scufundarea pentru inca 4 minute, coborand la -6m de la clopotul de aer. Galeria ofera trei posibilitati de continuare insa toate par stramte si pline de prabusiri. Vali a rebobinat firul ghid pe drumul de intoarcere in clopotul de aer. S-au reintors cu bine dupa 47 de minute de la plecarea dinaintea sifonului1.

Deosebit de interesant este faptul ca, daca pana la Sifonul 1 cavitatea are o denivelare mica de +4 m, Sifonul 2 aduce o denivelare de -11,5 m, punctul cel mai de jos al cavitatii. Sgmentul nou explorat insumeaza 50 de metri.

Dupa scoaterea echipamentului afara, ne-am reunit cu Roxana si Mihaita si am luat masa in incinta Manastirii Tismana.

Duminica, datorita ploii, am renuntat la a mai cauta o posibila intrare pe sus in Hornul Mare din Pestera cu Apa si am pornit direct spre case.

16 – 17.06.2013 Pestera cu apa de la Manastire (Tismana)

Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Radu Dumitru, Anamaria Cusa.

Alti participanti: Tiberiu Marian – CSMH, Marius Robu – ISER Bucuresti

Mihai Hristescu:
Duminica, 16 iunie, am scufundat sifonul 2 terminal cunoscut. Am coborat pana la -11.5 m si mi s-a terminat bobina de 50 m. Sifonul este larg dar la prima trecere se tulbura. Am ajuns in partea ascendenta dar nu se vedea decat un horn cu apa verde, pereti galbeni si nisip, mal si piatra curata, toate se succed functie de cum a curatat apa.
Pe fundul sifonului este in general nisip cu valuri stranse de curentii de apa (ripple marks) si surprinzator pe mana stanga cum cobori era un mal de cca 10 cm grosime, mil stratificat si intarit, sectionat de curentul de apa. Pe fund aparea ca un sant de apa in nisip si malul de mil ca si cum ar fi fost sapat intr-o zona aerata si curgatoare.
Am intrat cu dubla de 4 l la 180 bar si am iesit cu 50 bar si respectiv 150 bar.

Atat la ducere cat si la intoarcere m-am agatat cu furtunul de la spate de niste septe ce cobora din tavan, eu fiind pe burta. Locul totusi nu este stramt, doar incalecasem un bolovan ce obtura galeria.

Sifonul este maricel ca sectiune si este placut.

Detalii despre pestera si “sifoanele uscate” puteti viziona in filmul Pestera cu apa de la Manastirea Tismana 8 Iunie 2013 din sectiunea video.

Dupa scufundarea lui Crstian cu Serban si apoi cu Tedi din anii ’80 – ’84 activul in Tismana a disparut. Se pare ca barajul construit mai sus retine toate infiltratiile majore in acvifer.

Radu Dumitru:

Luni, Radu impreuna cu Marius Robu au intrat in pestera pentru a lamuri provenienta oaselor descoperite precum si a grifadelor.

In urma analizei resturilor de oase gasite, a rezultat ca ele apartin a mai multor indivizi de Ursus Spelaeus. Au fost recoltate fragmente pentru datare. De asemenea, grifadele apartin tot ursilor ce au intrat candva in cavitate (acum 35000-40000 de ani) printr-o cu totul alta intrare. O posibila fosta astfel de intrare se afla in sala descoperita in turele din decembrie. Foarte interesanta este si dimensiunea mare a Hornului Mare ce are un diametru de 3,5m, ceea ce este mult raportat la dimensiunile mai curand modeste ale galeriilor.

Am luat si o proba de apa de langa Hornul Mare pentru a fi dusa la analiza.

7-9.06.2013 Pestera cu apa de la Manastire (Tismana)
Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Anamaria Cusa, Cristina Stika, Alexandra Pirlea, Valeriu Lipcanu, Razvan Sabau, Adina Florescu, Dragos Serban, Irina Hristescu.

Alti participanti: Marian Tiberiu – CSMH, Vlad

Am continuat cartarea galeriei principale in doua echipe, din punctul de viza ramas de data trecuta. Practic am finalizat drumuirea galeriei principale pana la sifonul trecut de Mihai si Valeriu in tura de 15 decembrie 2012.

In „Hornul Mare” am atins +17 m masurati pe lasermetru. Hornul continua.

Am gasit urme ale trecerii ursului de caverna prin cavitate.

25-26.05.2013 Tura de antrenament T.S.A.

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Adrian Simionas, Cristina Stika, Flavia Meterez, Roxana Gama, Octavian Mihu, Valeriu Lipcanu, Radu Nicoara, Livia Ioan, Ionut Maior.

Alti participanti: Geza Zakarias, Toni Zakarias, Liviu Marius – C.S.Avenul; Minodora Lipcanu, Teodor Lipcanu

Dezmortirea de primavara!:

Am pus in practica tehnica speologiei alpine atat la faleza FV de la Ratei cat si in Avenul Bratei.

29.04-3.05.2013 Tabara in bazinul 2116 – Tismana

Participanti A.S.Focu Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Valeriu Lipcanu, Mihai Dvorac, Alex Aliman

Alti participanti: Tiberiu Marian – CSMH

Am localizat si marcat pe GPS Avenul 2 din Cununa cartat de noi in 2007 si Avenul 2 din Padina Crovurilor cartat tot in 2007. Am cartat Avenul nr.1 din Cracul Salii.

Nu am localizat Pestera de pe Valea Sasa, Pestera de sub Vf. Cioclovina si Avenul din Poiana Petricel.

Vom reveni.

 

12-14/19-21.04.2013 Stagiul de initiere in speologie „Neagu Valeriu” editia a XIV-a

Cursanti inscrisi: Lacramioara Maghiar – A.S.Focul Viu, Alexandru Aliman – A.S.Focul Viu, Robert Stroe – A.S.Focul Viu, Adrian Radulescu, Marius Felicanu – G.E.O.S. Botosani

Cadre:

Radu C Dumitru – A.S.Focul Viu initiator federal FRS, lector foto

Horatiu Campian – A.S.Focul Viu initiator federal FRS, FFS, salvaspeo

ajutati de Octavian Zloteanu – A.S.Focul Viu sef de echipa TSA si salvaspeo

Anul acesta am modificat un pic programa traditionalului nostru curs astfel ca in primul modul am abordat speologia orizontala cu tot ceea ce inseamna ea iar in al doilea modul elevii au facut cunostinta cu speologia verticala. Am pus accent pe cartare, schita de localizare, descrierea cailor de acces, observarea mediului subteran. Tehnica folosita in speologie este un mijloc nu un scop !

Rezumat chestionare final de stagiu:

Informarea anterioara stagiului a fost suficienta ? DA 100%
Stagiul urmat a corespuns aşteptărilor dvs. ? DA 100%
Cum vi s-a părut durata stagiului ? NORMALA 40% SCURTA 60%
Cum vi s-a părut materialul tehnic ? (suportul de curs) 80% FB 20% B
Cum vi s-au părut materialele colective? 100% FB
Cum vi s-a părut nivelul de cunoştinţe general ? 80% FB 20%B
Cum vi s-a părut alegerea cavităţilor ? 100% FB
Cum vi s-au părut relatiile cu cadrele? 100% FB
Cum vi s-au părut expunerile teoretice ? 100% FB
Cum vi s-a părut organizarea stagiului? 100% FB
Doriţi să urmaţi un alt tip de stagiu? Care ?
– TSA 1 Caput
– TSA 1, 2

– TSA1,2, posibil topografie
– TSA
Ce a lipsit stagiului?
– Familia mea, sotie doritoare de speo si doi feciori dornici de cunoastere
– Nu am simtit lipsa vreunui lucru referitor la stagiu

– Un program mai strict si mai intens
– Este primul stagiu de acest gen si imi este greu sa ma pronunt in privinta unor eventuale lipsuri
Ce v-a adus nou stagiul?
– Posibilitatea de a pune in aplicare cunostintele teoretice de TSA
– Cunostinte despre speologie si tehnica specifica speologiei
– Cunostinte TSA
– Cunostinte de baza privind speologia si domeniul ei de activitate: formarea pesterilor, cartare, parcurgerea cavitatilor orizontale si verticale, organizarea FRS
– Initire, eu nu cunosteam nici macar A-ul din ABC…am aflat ce ham trebuie sa-mi achizitionez si am simtit sa am incredere in lonje…

Observaţii si sugestii
– Intrebare: care este varsta minima daca progeniturile vin cu parintii ?…
– Organizare foarte buna, comunicare excelenta cu cadrele
– –
– –
– Observatie : am remarcat in randul stagiarilor un nivel de oboseala crescut dupa fiecare a doua zi a stagiului. Aceasta stare ducand ineviatbil la producerea unor greseli in executarea exercitiilor. Sugestie : realizarea partii de initiere teoretica raportat de cea practica pentru a da un timp mai mult asimilarii informatiei, ceva similar cu prezentarea materialului necesar la SA in modulul 1.
6-7.04.2013 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Anamaria Cusa, Alexandru Aliman.

Am reusit sa intram in capul putului ce porneste dupa stramtoarea „tirbusonului” din Sala Sperantelor. Se poate trece in jos insa intoarcerea nu se poate face pe aici datorita spatiuli extrem de stramt.

 

23-24.03.2013 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Roxana Gama, Lacramioara Maghiar, Flavia Meterez, Mihai Dvorac, Dragos Serban, Alexandra Pirlea, Radu Nicoara, Alexandru, Aliman, Octavian Mihu, Aurelian Mihu.

Alti participanti: C.S. Avenul Brasov – Geza Zakarias, Stroisteanu Annamaria, Stroisteanu Andrea, Popa Alice Stefania, Zakarias Reka, Pasztori Geza, Caziuc Adrian, Mihalache Claudiu, Ursu Ionut, Enache George, Ionescu Nadia, Axente Mihai.

In prima zi am facut o tura de vizitare a cavitatii pentru colegii din Brasov. In paralel, o echipa FV a incercat continuarea decolmatarilor din capatul Galeriei Sperantelor. Datorita topirii zapezilor, sapatura era plina de apa.

A doua zi, am explorat cu ajutorul camerei video „tirbusonul” din Sala Sperantelor. Putul pe care il intuiam se afla acolo insa spatiul stramt inca ne tine departe de continuarea in jos, catre etajul activ.

 

18-28.02.2013 Expozitie de fotografii

la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti – Mihail Sadoveanu, din Str.Tache Ionescu 4, Sector 1

Expozitia, intitulata „Descopera lumea de sub cea pe care calci” a reunit lucrari ce au avut ca autori participantii la Scoala Nationala de Fotografie Subterana editia a IV-a, desfasurata intre 8 si 11 noiembrie 2012 in comuna Rosia, Judetul Bihor.

Va invitam sa admirati fotografiile realizate de:

Adrian Albuica – Asociatia Speologica Prusik;

Andrei Iordache – Asociatia Speologica Focul Viu;

Aurelian Mihu – Asociatia Speologica Focul Viu;

Gabriela Stoica – Clubul Speologilor Proteus;

Geza Zakarias – Clubul de Speologie Avenul;

Laura Done – Fundatia Speologica Bucovina;

Octavian Mihu – Asociatia Speologica Focul Viu;

Radu Dumitru – Asociatia Speologica Focul Viu;

Roxana Gama – Asociatia Spologica Focul Viu;

Sever Ferencz – Clubul Speologilor Proteus;

9-10.02.2013 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Roxana Gama, Irina Hristescu, Valeriu Lipcanu, Mihai Dvorac.

Alti participanti: Bogdan Ciubotarascu + alti 3 membrii A.S.Sfinx Garda.

Ioan Lidia, Maior Ionut, Radu Nicoara, Alex Aliman, Alina Soare,

Andrei Lascu + 3 prieteni

Am plecat cu 3 masini sambata la ora 8:30. La ora 12 ne cazam la pensiunea Cheile Oltetului. La ora 14:30 a intrat prima echipa pentru a cobora la activ materialele necesare scufundarii. La ora 16:00 a intrat a doua echipa, de vizita. Dupa depozitarea echipamentului de scufundare prima echipa a jonctionat cu prima si am parcurs cu incepatorii cavitatea iesind la ora 21:10 prin amonte.

Duminica au fost doua echipe de asemenea:

– Echipa de decolmatare in Galeria Sperantelor: Mihai D, Roxana Gama, Alexandru Rora, Lidia Ioan, Ionut Maior, Radu Nicoara, Alex Aliman.

– Echipa de scufundare: Mihai H si Valeriu Lipcanu. Radu a stat cu ei.

Scufundarea a inceput la ora 13:06 cand Mihai a plonjat Sifonul nr.6. La 13:08 l-a urmat Valeriu. De data aceasta nu s-a mai instalat un interfon intre Radu si scufundatori. Trecerea sifonului nr.6 a durat doua minute la Mihai, respectiv 6 minute la Vali datorita vizibilitatii scazute. Mihai a filmat galeria dintre sifoanele 6 si 7 in timp ce au fost deplasate echipamentele pana la oglinda apei din sifonul nr.7. Mihai a plonjat primul atingand patul albiei dupa 17,5 metri. Apoi a urcat pe vechiul fir ghid inca aproximativ 4 metri. Atingand 2/3 din aerul din butelii a pus punct explorarii si s-a intors. Vali a coborat si el pana la -16 apoi s-a intors. Au revenit cu bine in Sala Activului la ora 14:35 – Mihai, respectiv 14:43 – Vali.

Dupa decolmatare si scufundare, echipele s-au reunit pentru evacuarea echipamentului de sccufundare.

Profilele de scufundare din cele doua computere:

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus