Apărut din pasiune pentru speologie şi reunind studenţi geologi, geografi şi fizicieni, Cercul Focul Viu a avut încă din primii ani importante explorări, a publicat articole ştiinţifice şi fotografii, remarcându-se atât ca un foarte activ cerc ştiinţific studenţesc, cât şi ca unul dintre cele mai importante cluburi de speologi exploratori din ţară.

 

Purtând numele unui celebru aven din Munţii Apuseni, în care razele soarelui fac să se ”aprindă şi să strălucească aidoma unei flăcări” câteva coloane translucide din gheaţă, Cercul Focul Viu a reunit între membrii săi sute de tineri şi vârsnici ”înflăcăraţi de pasiunea speologiei”. De numele său se leagă peste 1600 de peşteri descoperite, explorări de peşteri şi cercetări speologice în majoritatea zonelor carstice din ţară, publicaţii ştiinţifice sau informative, conferinţe, proiecţii de diapozitive şi filme.

Incă de la înfiinţare Focul Viu a beneficiat de sprijinul şi îndrumarea unor prestigioşi oameni de ştinţă. Lista îndumătorilor ştiinţifici este onorantă pentru istoria Cercului de Speologie Focul Viu: Prof. Dr. Valer Trufaş de la Facultatea de Geografie, autor a numeroase lucrări de hidrologie, hidrogeologie şi hidrochimie, Prof. Dr. Marcian Bleahu, fost director al Institutului Geologic, Prof. Dr. Ioan Povară, actualul director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti, Dr. Gabriel Diaconu, cercetător principal la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”, Conf. Dr. Doru Bădescu şi Prof. Dr. Cristian Panaiotu, ambii fiind foşti membrii ai cercului şi actuali profesori la Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti.

Ani la rând, Focul Viu a fost distins cu premii şi diplome pentru activitatea ştiinţifică, capacitatea explorativă, numărul mare de peşteri descoperite şi cartate, fotografii şi diapozitive, acțiuni concrete de protecţie şi de valorificare a zonelor carstice. Membri săi au fost printre cei mai activi speologi din ţară, participând la organizarea Comisiei de Speologie Sportivă, Societăţii Române de Speologie–Carstologie, Federaţiei Române de Speologie sau lucrând în institute de cercetare precum Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă”, Institutul Geologic, Institutul de Fizică şi altele.

În data de 15 februarie 1990, cercul obţine personalitatea juridică, devenind Asociaţia Speologică Focul Viu Bucureşti, organizaţie neguvernamentală a cărei scop este prospectarea, explorarea, cartarea, inventarierea şi cercetarea ştiinţifică în domeniul speologiei, având ca finalitate ocrotirea frumuseţilor naturii, a rezervaţiilor şi monumentelor naturii, a patrimoniului speologic.
Principalul bilanţ al celor 50 de ani de activitate este dat de pasiunea, setea de cunoaştere, prietenia şi colegialitatea a sute de speologi şi zeci de familii de speologi care au reuşit să menţină şi să ducă mai departe spiritul Focului Viu.