Despre noi

Cercul de speologie Focul Viu din Bucureşti a fost înfiinţat în data de 19 mai 1969, ca primul cerc de turism specializat al Biroului de Turism pentru Tineret (B.T.T.), din iniţiativa unui grup de studenţi ai Facultăţii de Geologie-Geografie condus de geologul Cristian Lascu – primul preşedinte al cercului, binecunoscut cercetător al Institutului de Speologie ”Emil Racoviţă”, primul redactor-sef al revistei National Geographic Romania.

istorie0

Aparut din pasiune pentru speologie şi reunind studenţi geologi, geografi şi fizicieni, Cercul Focul Viu a avut încă din primii ani importante explorări, a publicat articolele ştiinţifice şi fotografii, remarcându-se atât ca un foarte activ cerc ştiinţific studenţesc, cât şi ca unul dintre cele mai importante cluburi de speologi exploratori din ţară.

istorie1

Purtând numele unui celebru aven din Munţii Apuseni, în care razele soarelui fac să se ”aprindă şi să strălucească aidoma unei flăcări” câteva coloane translucide din gheaţă, Cercul Focul Viu a reunit între membrii săi sute de tineri şi vârsnici ”înflăcăraţi de pasiunea speologiei”. De numele său se leagă peste 1600 de peşteri descoperite, explorări de peşteri şi cercetări speologice în majoritatea zonelor carstice din ţară, publicaţii ştiinţifice sau informative, conferinţe, proiecţii de diapozitive şi filme.

istorie2

Incă de la înfiinţare Focul Viu a beneficiat de sprijinul şi îndrumarea unor prestigioşi oameni de ştinţă. Lista îndumătorilor ştiinţifici este onorantă pentru istoria Cercului de Speologie Focul Viu: Prof. Dr. Valer Trufaş de la Facultatea de Geografie, autor a numeroase lucrări de hidrologie, hidrogeologie şi hidrochimie, Prof. Dr. Marcian Bleahu, fost director al Institutului Geologic, Prof. Dr. Ioan Povară, actualul director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti, Dr. Gabriel Diaconu, cercetător principal la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”, Conf. Dr. Doru Bădescu şi Prof. Dr. Cristian Panaiotu, ambii fiind foşti membrii ai cercului şi actuali profesori la Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti.

istorie3

Ani la rând, Focul Viu a fost distins cu premii şi diplome pentru activitatea ştiinţifică, capacitatea explorativă, numărul mare de peşteri descoperite şi cartate, fotografii şi diapozitive, actiuni concrete de protecţie şi de valorificare a zonelor carstice. Membri săi au fost printre cei mai activi speologi din ţară, participând la organizarea Comisiei de Speologie Sportivă, Societăţii Române de Speologie–Carstologie, Federaţiei Române de Speologie sau lucrând în institute de cercetare precum Institutul de Speologie ”Emil Racoviţă”, Institutul Geologic, Institutul de Fizică şi altele.

istorie4

În data de 15 februarie 1990, cercul obţine personalitatea juridică, devenind Asociaţia Speologică Focul Viu Bucureşti, organizaţie neguvernamentală al cărui scop este prospectarea, explorarea, cartarea, inventarierea şi cercetarea ştiinţifică în domeniul speologiei, având ca finalitate ocrotirea frumuseţilor naturii, a rezervaţiilor şi monumentelor naturii, a patrimoniului speologic.
Principalul bilanţ al celor 50 de ani de activitate este dat de pasiunea, setea de cunoaştere, prietenia şi colegialitatea a sute de speologi şi zeci de familii de speologi care au reuşit să menţină şi să ducă mai departe spiritul Focului Viu.

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus