Zonă: Munții Vâlcan

Participanți membri FV: Ștefan U., Maria U., Ruxandra N., Răzvan O., Lidia D., Gigi D.

Perioada: 22 august 2020

Scop: Tură de vizită

Aflat la o altitudine de 1120 m, în Munții Vâlcan, pe clina lor sudică, în apropierea Pasului Vâlcan și cumva sub vârful (și domeniul schiabil) Straja, avenul este dezvoltat în șisturile cristaline (marmurele) Domeniului Danubian ce apar ca mici corpuri dezvoltate în masa șisturilor cristaline ale Seriei de Drăgșanu la contactul acesteia cu Seria de Lainici Păiuș.

Descoperit in anul 1983 de către Cercul de Speologie Emil Racoviță (CSER) Petroșani, a fost explorat printre altii și de prietenul nostru recent decedat Tiberiu Marian. De altfel cel mai mare puț al avenului  (-70m) poartă numele de Puțul Marian.

Mai degrabă în memoria lui Tibi și pentru a recunoaște locul montării unei viitoare plăci comemorative a acestuia, Focul Viu s-a hotărât să viziteze avenul. Echipa a fost formată din: Ștefan și Maria Ungureanu, Ruxandra Nițescu, Răzvan Olaru, Lidia si Gigi Dragomir.

Am parcat în Șaua lui Loghin (următoarea șa spre Vârful Straja dinspre Pasul Vâlcan) pe la 11 dimineața și am mers pe jos cca. o ora spre aven, recunoscând locurile taberei Salvaspeo din 2015 și taberei CSER din 1985 (aceasta din urmă situată pe contactul dintre șisturi și calcarele cristaline).

Am coborât în aven doar pe ramura cu puțul Marian, care te duce cam spre -110m. Echiparea, deși dificilă, ne-a fost înlesnită de prezența spiturilor și lărgirea strâmtorilor efectuată în 2015 cu prilejul exercițiului Salvaspeo.

Ne-am regrupat la baza puțului de -70m, am recoltat un eșantion de marmură care a fost oferit familiei lui Tibi Marian și am iesit afară, dezechipând.

Între timp s-a făcut noapte și am ajuns la mașini, în Șaua lui Loghin, sub un cer spuzit de stele, fără lună. La pensiunea unde am fost cazați am ajuns binișor după miezul nopții încheind astfel o tură îndrăzneață la unul dintre cele mai adânci avene din Munții Vâlcan.

 

 

Text si fotografii: Gigi Dragomir

 

Tabăra de vară A.S. Focul Viu 22-31.07.2020
Săpături și decolmatări în Polovragi 22–24.01.2021