In weekend-ul 18-20 Februarie 2022 din luna februarie Focul Viu a programat o tura in Pestera Martel. Peștera se află în partea nord-vestică a satului Motru Sec la limita vestică a județului Gorj cu județul Mehedinți, în malul stâng al râului Motru Sec.

Scopul turei a fost explorarea galeriei principale si galeriilor secundare de dupa sifonul terminal, in masura in care pestera ne permite(sifoanele nu sunt pline) si recartarea galeriei secundare de la Toboganul 1.

 

Fig 1. harta cu care am parcurs pestera in decembrie 2021

 

Participanti: 

S-au format 2 echipe:

 • Echipa 1:
  • Stefan Ungureanu
  • Gigi Paul Dragomir
  • Cornel Naidin
  • Petrica Balta
 • Echipa 2:
  • Lidia Dragomir
  • Sebastian Popa
  • Cornel Doncea

Sambata dimineata am pornit spre intrarea pesterii Martel unde ne-am gasit cu Cornel Naidin, ne-am pregatit bananele, ne-am echipat si am intrat in pestera in jur de ora 11:00, dupa ce am stat de vorba cu unul din rangerii din zona.

Fig. 2: Plecarea catre intrarea pesterii. In dreapta noastra raul Motru Sec

 

Echipa 2 a inceput echiparea galeriei secundare din dreapta pana aproape de sifon si a puturilor de pe parcursul galeriei.

Fig. 3: Lidia echipand galeria

Fig. 4:  Sifonul din galeria secundara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prima echipa a continuat explorarea pe galeria principala pana la sifonul cu emisar pe care l-am gasit plin cu apa. Speranta noastra era sa fie sec si sa putem inainta pe galeria principala pana la sifonul terminal.

Fig. 5: Sifonul cu emisar plin cu apa

Am decis sa ne intoarcem dupa ce am incercat futil sa echipam, pe un A.N. care a cedat, o mana curenta pana la o galerie suspendata de deasupra sifonului.  Am facut cateva poze in galeria principala, imediat dupa marea diaclaza, in coltul cu stalactite fistulare.   In special Cornel Naidin a facut pozele.

Fig. 6: Galeria cu stalactite fistulare

Cand echipa 1 a revenit la bifurcatia cu galeria laterala pe care echipa echipa 2, Gigi si Cornel Naidin au continuat spre iesirea din pestera. Stefan si Perica au inceput sa carteze galeria secundara pe care a echipat-o a doua echipa.

Fig. 7: Cartarea galeriei secundare

Fig. 8: Zona din galeria cartata marcata cu linia verde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galeria cartata in sectiune si profil:

Fig. 9: Sectorul de galerie recartata-

Fig. 10: Profilul galeriei cartate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig. 11: Galeria cartata in 3D – Loch/ CSurvey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am am terminat cu cartarea  la 11 lasand in urma pentru o tura ulterioara o parte din galeria principala si o dicalaza care merge in paralel cu partea cartata coborand pana la nivelul inferior, am iesit din pestera in jur de ora 00:00 si ne-am indreptat spre cazare.

 

 

 

Polovragi continuă 5-7.02.2021
Antrenamente salvaspeo la Faleza Rătei și în Peștera Răteiului 21-22.05.2022