2018

Avenul de la Tunelul Brateiului 3.11.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Lidia Dragomir, Gigi Dragomir, Valeriu Lipcanu, Aurora Popa, Christian Ramsev, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu.

Sura Mare 6-7.10.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Aurora Popa, Bianca Engelmann, Maria Ungureanu.

Alti participanti: Tiberiu Marian, Christian Ramsev

Plecarea din Bucuresti s-a facut cu o singura masina cu 6 locuri, in jurul orei 19.oo.

Eva – gazda noastra (D-na Eva Vulc) ne-a asteptat la ora 1.oo cu ciorba de burta.

In ziua de sambata am intrat in pestera in jurul orei 11.30. S-a parcurs galeria activa pana in sala Mendip unde am vizitat gururile din partea superioara a salii.

Echipa nefiind obosita am decis impreuna sa continuam vizita in pestera pe galeria activa pana la fostul sifon terminal “Sifonul Englezilor” oprind si vizitand pe parcurs si “Salita Suspendata numita si Salita de Bivuac sau Salita cu Nisip”. Iesirea din pestera s-a facut in jurul orei 22.30.

Toate ambalajele ramase de la sandwichiuri si bauturi pe care le-am consumat in timpul vizitei in pestera au fost scoase afara din pestera.

Duminica 07.09.2018 am vizitat poteca cu cochilii de melci, iar pe drumul de intoarcere am porit la portalul pesterii Cocolbea si am vizitat pestera amenajata, Pestera Bolii.

Raport intocmit de Mihai Hristescu

Pestera Polovragi 22-23.09.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Gigi Dragomir, Sebastian Popa, Aurora Popa, Bianca Maghiar.

Alti participanti: Tiberiu Marian, Christian Ramsez, Ioana.

Mihai Hristescu a scufundat in sifonul 7 in salita de la -21m si a explorat 3 m pe galeria sub presiune pe linia dreapta fata de directia de parcurgere a sifonului. Galeria se ingusteaza, iar continuarea devine nesigura pe aceasta galerie.

Din salita de la -21m urmeaza sa fie incercata explorarea sifonului pe galeria descendenta din stanga salitei (dreapta curgator) si hornul din dreapta (stanga curgator).

Firul ghid din sifonul 7 a fost schimbat integral, este de culoare galbena si este montat numai pe mana stanga cum cobori in S7 (dreapta curgator). Firul ghid porneste de la oglinda lui S7 si este montat pana in salita de la -21m (cca 50 m de la intrare in S7).

Maria Ungureanu a scos o banana cu PET-uri utilizate si lasate pe galeria unde se incearca continuaea prin decolmatare.

Duminica dimineata am traversat cheile polovragi prin albia raulu Polovragi, incepand de sub manastirea Polovragi pana la viaduct.

Duminica seara ne-am reintors in Bucuresti.

Raport intocmit de Mihai Hristescu

Muntii Bucegi 25-26.08.2018 – Avenul Mare din Coltii Tapului
Participanti A.S. Focul Viu: Radu Dumitru, Maria Ungureanu, Stefan Ungureanu, Gabriel Manea.

Am pornit din Bucuresti sambata dimineata spre Padina unde am lasat masina. Am urcat la refugiul din saua Strunga cu tot bagajul pentru a innopta aici.


La ora 20:00 am avut o tentativa de intrare in aven insa nu ne-am inteles cu ciobanul de la stana din apropiere si a trebuit sa renuntam.

dav

Ne-am reintors duminica dimineata la aven si am coborat toti pana la -20m. De aici echiparea lasa mult de dorit si am decis sa revenim altadata pentru echipare.

Muntii Bucegi 17-18.08.2018 – Avenul Mic din Coltii Tapului
Participanti A.S. Focul Viu: Radu Dumitru, Gabriel Dinu, Maria Ungureanu, Stefan Ungureanu, Mihai Hristescu.

Alti participanti: Monica, Oana.

Vineri dupa amiaza, Radu, Stefan, Maria, Gabriel si Monica au pornit spre Padina cu doua masini. A fost destul de frig peste noapte, temperatura coborand spre 5*C dis de dimineata. Umezeala multa.

Sambata dimineata a sosit si Mihai cu Oana. La 10:33 am plecat de la telecabina Pestera spre stana din capul Vaii Horoaba pe un cer senin.

De la stana am luat-o prin jnepenis spre Vf. Coltii Tapului unde se afla obiectivul turei: Avenul Mic din Coltii Tapului, descoperit si explorat de C.S.Hades Ploiesti la inceputul anilor ’80.

Norii se adunara laolalta si incepu dansul bubuielilor. Ne-am adapostit sub jnepeni pret de 1h20 min. Am facut si un ness, asteptand incheierea concertului. Am continuat spre creasta dupa incetarea ploii.

Echiparea existenta lasa de dorit, fiind necesare inca doua spit-uri pentru dublarea actualelor fractionari, insa neavand trusa de spit-uri la noi, am mers pe ce am gasit.

Avenul are -17m si o dezvoltare de 20m. Se termina brusc in prundis. Un bloc de zapada inca mai dainuie pe fundul avenului. E foarte ok ca mars de apropiere, un bun antrenament pentru cavitatile aflate departe de orice drum de masina, in creasta si cu tot ce inseamna munte.

Intoarcerea la Padina am facut-o pe traseul turistic, prin Saua Strunga. Am ajuns inapoi la Padina la ora 22:30.

 

Pestera Polovragi 15.07.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Bianca Engelmann, Radu Dumitru.

Alti participanti: Monica.

Scopul propus era continuarea amenajarii firului ghid in Sifonul 7. Datorita precipitatiilor din ultimile zile, vizibilitatea era scazuta (2-3 m), astfel ca Mihai a hotarat sa nu se scufunde.

Am facut cale intoarsa si spre iesire ne-am intalnit cu Octav ce era in postura de „turist” de data aceasta :), apoi am vizitat galeria „Costi Ungureanu”.

Pentru Monica a fost primul contact cu o pestera neamenajata.

TPS: 3 ore.

 

Muntii Bucegi 1-2.06.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Sebastian Popa, Adrian Radulescu, Attila Czernak, Stefan Ungureanu, Corina Olaru, Maria Ungureanu.

Alti participanti: Monica.

Vineri, 1 iunie, am pornit spre Padina unde am campat. Dupa amiaza am pornit spre Piciorul Babelor pentru a carta o cavitate mica ce s-a deschis in imediata vecinatate a Pesterii de sub Babele. Am denumit-o „Pestera nr.2 de sub Babele”. Am marcat de asemenea si cele trei intrari in Avenul cu Gheata din Piciorul Babelor si am scotocit dupa intrarea in Avenul din Babele, a carei intrare a fost afectata in totalitate la finele anilor ’80 in vederea construirii unei partii de schi prin nivelarea terenului.

Sambata, am pornit spre cavitatile din Muntele Strungile Mari. In dreptul Cascadei Doamnele din valea cu acelasi nume, am avut parte de o rupere de nori de exceptie ce ne-a intrerupt brusc tura.

Am pornit spre casa, avand in vedere ca tot echipamentul era ud iar sansele ca vremea sa se imbunatateasca erau minime. Am incheiat ziua cu o partida de „Catan”.

 

Muntii Leaota 26.05.2018 Tura de suprafata
Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Bianca Engelmann.

Am pornit o „periere” de zona in arealul Parcului Natural Bucegi. Momentan fara rezultat.

 

Bazinul carstic Tismana (2116) 19-22.04.2018
Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Aurora Popa, Sebastian Popa, Bianca Engelmann.

Alti participanti: Monica.

A fost intocmita fisa de echipare la Avenul Mare din Sesul Ponor, cavitate cartata in 2007.
S-au luat coordonatele GPS la Pestera de la Depozitul de Dinamita si Pestera de la Pod de pe Valea Tismanei, ambele topografiate anii trecuti.
A fost retopografiata Pestera 2 din spatele Manastirii.
A fost parcurs „Avenul cu lac” cunoscut si sub denumirea de Pestera de la Cununa.

Mihai a parcurs primele doua sifoane din Pestera de la Pastravarie, apoi a recartat partial Sifonul 3.

 

Pestera Polovragi – Sifonul sapte 9-11.03.2018

Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Gigi Dragomir, Lidia Dragomir.

Alti participanti: Tiberiu Marian, Bianca Engelmann.

S-a schimbat firul ghid din sifonul „sapte” de la oglinda apei pana la adancimea de -14m.

 

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus