2018

Muntii Bucegi 17-18.08.2018 – Avenul Mic din Coltii Tapului

Participanti A.S. Focul Viu: Radu Dumitru, Gabriel Dinu, Maria Ungureanu, Stefan Ungureanu, Mihai Hristescu.

Alti participanti: Monica, Oana.

Vineri dupa amiaza, Radu, Stefan, Maria, Gabriel si Monica au pornit spre Padina cu doua masini. A fost destul de frig peste noapte, temperatura coborand spre 5*C dis de dimineata. Umezeala multa.

Sambata dimineata a sosit si Mihai cu Oana. La 10:33 am plecat de la telecabina Pestera spre stana din capul Vaii Horoaba pe un cer senin.

De la stana am luat-o prin jnepenis spre Vf. Coltii Tapului unde se afla obiectivul turei: Avenul Mic din Coltii Tapului, descoperit si explorat de C.S.Hades Ploiesti la inceputul anilor ’80.

Norii se adunara laolalta si incepu dansul bubuielilor. Ne-am adapostit sub jnepeni pret de 1h20 min. Am facut si un ness, asteptand incheierea concertului. Am continuat spre creasta dupa incetarea ploii.

Echiparea existenta lasa de dorit, fiind necesare inca doua spit-uri pentru dublarea actualelor fractionari, insa neavand trusa de spit-uri la noi, am mers pe ce am gasit.

Avenul are -17m si o dezvoltare de 20m. Se termina brusc in prundis. Un bloc de zapada inca mai dainuie pe fundul avenului. E foarte ok ca mars de apropiere, un bun antrenament pentru cavitatile aflate departe de orice drum de masina, in creasta si cu tot ce inseamna munte.

Intoarcerea la Padina am facut-o pe traseul turistic, prin Saua Strunga. Am ajuns inapoi la Padina la ora 22:30.

 

Pestera Polovragi 15.07.2018

Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Bianca Engelmann, Radu Dumitru.

Alti participanti: Monica.

Scopul propus era continuarea amenajarii firului ghid in Sifonul 7. Datorita precipitatiilor din ultimile zile, vizibilitatea era scazuta (2-3 m), astfel ca Mihai a hotarat sa nu se scufunde.

Am facut cale intoarsa si spre iesire ne-am intalnit cu Octav ce era in postura de „turist” de data aceasta :), apoi am vizitat galeria „Costi Ungureanu”.

Pentru Monica a fost primul contact cu o pestera neamenajata.

TPS: 3 ore.

 

Muntii Bucegi 1-2.06.2018

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Sebastian Popa, Adrian Radulescu, Attila Czernak, Stefan Ungureanu, Corina Olaru, Maria Ungureanu.

Alti participanti: Monica.

Vineri, 1 iunie, am pornit spre Padina unde am campat. Dupa amiaza am pornit spre Piciorul Babelor pentru a carta o cavitate mica ce s-a deschis in imediata vecinatate a Pesterii de sub Babele. Am denumit-o „Pestera nr.2 de sub Babele”. Am marcat de asemenea si cele trei intrari in Avenul cu Gheata din Piciorul Babelor si am scotocit dupa intrarea in Avenul din Babele, a carei intrare a fost afectata in totalitate la finele anilor ’80 in vederea construirii unei partii de schi prin nivelarea terenului.

Sambata, am pornit spre cavitatile din Muntele Strungile Mari. In dreptul Cascadei Doamnele din valea cu acelasi nume, am avut parte de o rupere de nori de exceptie ce ne-a intrerupt brusc tura.

Am pornit spre casa, avand in vedere ca tot echipamentul era ud iar sansele ca vremea sa se imbunatateasca erau minime. Am incheiat ziua cu o partida de „Catan”.

 

Muntii Leaota 26.05.2018 Tura de suprafata

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Bianca Engelmann.

Am pornit o „periere” de zona in arealul Parcului Natural Bucegi. Momentan fara rezultat.

 

Bazinul carstic Tismana (2116) 19-22.04.2018

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Aurora Popa, Sebastian Popa, Bianca Engelmann.

Alti participanti: Monica.

A fost intocmita fisa de echipare la Avenul Mare din Sesul Ponor, cavitate cartata in 2007.
S-au luat coordonatele GPS la Pestera de la Depozitul de Dinamita si Pestera de la Pod de pe Valea Tismanei, ambele topografiate anii trecuti.
A fost retopografiata Pestera 2 din spatele Manastirii.
A fost parcurs „Avenul cu lac” cunoscut si sub denumirea de Pestera de la Cununa.

Mihai a parcurs primele doua sifoane din Pestera de la Pastravarie, apoi a recartat partial Sifonul 3.

 

Pestera Polovragi – Sifonul sapte 9-11.03.2018

Participanti A.S.Focul Viu: Mihai Hristescu, Gigi Dragomir, Lidia Dragomir.

Alti participanti: Tiberiu Marian, Bianca Engelmann.

S-a schimbat firul ghid din sifonul „sapte” de la oglinda apei pana la adancimea de -14m.