2012

13.12.2012 Sediul asociatiei

Focul Viu last meeting on this year

Bazinul hidrografic Tismana (2116) – Pestera cu Apa 15-16.12.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Cristina Stika, Mihai Hristescu, Valeriu Lipcanu, Monica Stanciu, Mihai Dvorac, Adina Florescu.

Alti participanti: Valeriu Lipcanu

Am inceput cercetarea amanuntita a cavitatii, profitand de nivelul scazut al apei. Radu si Octav au inceput escalada „Hornului Mare” ce are un diametru impresionant raportat la volumul general al cavernamentului. Mihai, Valeriu, Monica si Mihaita au cercetat cateva pasaje din finalul actual al pesterii. Primul Sifon real apare la cca. 900 m de intrare si a fost denumit Sifonul nr.1, el fiind Sifonul nr.10 in anii ’80 insa datorita coborarii nivelului apei, celelalte 9 sifoane sunt ori uscate, ori semisifoane la ora actuala.

Pestera Sura Mare 15-16.12.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Cristina Stika, Andrei Gheorghe, Alexandru Rora.

S-a intrat in pestera la ora 12.30, parcurgandu-se sustinut pana in Sala Mendip, unde s-au facut primele poze la Gururile de jos (care erau secate). Aici s-a identificat o galerie submersa, foarte frumos concretionata.In jurul orei 17.00 s-a intrat pe afluentul 6. Pe cursul acestuia, s-a observat o broasca si un schelet de liliac. S-a trecut sifonul de 3m, cu tot cu echipament (sifonul fiind deja bine echipat, cu coarda). S-au efectuat o serie de fotografii, in mai multe puncte de interes, pana in Sala Aniversarii. S-a parcurs, in continuare, galeria din amonte de Sala Aniversarii, pe cursul afluentului 6. Galeria este inalta si foarte accidentata datorita prabusirilor (bolovani ,stalactite si baldachine foarte mari, prabusite). Intoarcerea s-a facut intr-un ritm sustinut, apele foarte mici si curate facilitand acest lucru. S-a iesit din pestera la ora 00.30.

Bazinul hidrografic Tismana (2116) – 30.11 – 2.12.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Mihai Dvorac, Adina Florescu, Razvan Sabau

Alti participanti: Valeriu Lipcanu – G.E.S.S.

Obiectivul principal al turei era trecerea sifonului din Pestera cu Apa. Cum acesta era deschis, Mihai H. si Valeriu au parcurs cele 10 sifoane (acum deschise) ale pesterii pana la sifonul 11 ce avea inca apa. Razvan si Adina au marcat cu GPS-ul 4 pesteri de sub Manastirea Tismana si au cautat Pestera de pe Valea Sasa conform fisei predate in anii ’80 la cadastru carstului. Radu si Mihai D. au inceput cartarea Pesterii cu Apa. Am marcat pe GPS si intrarea in Pestera de la Pastravarie.

In ultima zi a fost periat din nou Dealul Bile pentru localizarea celor 3 avene aflate aici. Am gasit doar intrarea in Avenul nr.3.

Pestera Polovragi 27.11.2012 – escalada Hornul Fetelor

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Anamaria Cusa.

A fost escaladat hornul denumit „fetelor” descoperit in tura anterioara prin decolmatare. Hornul se incheie dupa aproximativ 15m.

Pestera Polovragi 24-25.11.2012 – tura de initiere si lucru

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Cristina Stika, Roxana Gama, Alexandra Oprisan, Mihai Dvorac.

Alti participanti: 10 membri Buridava Rm. Valcea

S-a vizitat cavitatea in doua grupe conduse de Octav si Cristina. In paralel, s-a continuat decolmatarea in galeria Sperantelor, descoperindu-se un nou horn, denumit Hornul Fetelor.

Scoala de Fotografie Subterana editia a III-a, 8-11.11.2012

14 elevi au absolvit in 2012 cea de-a III-a editie a Scolii Nationale de Fotografie Subterana organizata de Asociatia Speologica Focul Viu sub egida Scolii Romane de Speologie a Federatiei Romane de Speologie.

Imaginile cuprinse in montaj sunt realizate intre 8 si 11 noiembrie in cadrul scolii de catre Adrian Albuica, Adriana Naicu, Anamaria Hulban, Andrei Iordache, Aurelian Mihu, Cristian Boticiu, Erno Finyak, Gabriela Stoica, Geza Zakarias, Laura Done, Mihai Dvorac, Octavian Mihu, Radu Dumitru, Roxana Gama si Silviu Barbulescu.

Pestera Polovragi 28.10.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Radu Dumitru, Roxana Gama, Mihai Dvorac, Dragos Serban.

Am continuat decolmatarea galeriei si am incercat pentru a doua oara „Tirbusonul Sperantelor”. Trebuie revenit in tirbuson pentru largirea accesului la el.

Pestera Polovragi 14.10.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Roxana Gama, Alexandra Oprisan.

Am continuat decolmatarea galeriei.

Sura Mare 28-30.09.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Razvan Sabau, Cristina Stika, Mihai Dvorac, Adina Florescu.

Dupa cum este obiceiul, s-a plecat vineri seara (28.09.2012), cu doua masini in care eram in total 9 participanti la tura dintre care un incepator. Din pacate una dintre masini, respectiv cea condusa de Octav, a trebui sa faca cale intoarsa de langa orasul Targu Jiu deoarece a aparut o problema personala ce nu putea fi amanta. In prima masina a fost ajutat sa intre cu un pic de inghesuiala si Mihai, cel mai tanar participant la tura.
Am ajuns in jurul orei 2 dimineata cu bine la buna noastra gazda familia Nacu.
A doua zi dimineata ne-am trezit in jurul orei 10 iar la ora 12.10 plecam de la Nacu catre intrarea in Sura Mare.
Intrarea in cavitate s-a facut la ora 12.45 urmand sa parcurgem cu totii portiunea intrare – Sala Mendip unde am ajuns la ora 15.00. Aici am ramas sa admiram frumusetile, de acum uscate in lipsa apei provocate de seceta din acest an, din Sala Mendip.
Dupa ce ne-am tras putin sufletul, am continuat catre Sala Prieteniei unde am ajuns in 2 ore si de aici am mai continuat inca pret de 10 minute un pic in amonte pentru a admira peisajul subteran. Am revenit in sala, langa dealul plin cu gururi, unde am facut o pauza pentru a manca un sand-wich si a bea ceai cald.
La ora 18 am plecat din Sala Prieteniei catre iesire unde am ajuns la ora 21.45.

Ca observatii generale avem:
• Debit foarte mic al apei pe tot parcursul pesterii inclusiv al afluentilor, cu toate acestea temperatura apei era cea normala fara a observa o crestere a aceteia
• Formatiunile pe care in mod normal exista o scurgere de apa in pelicula fina acum erau uscate
• Pseudosifonul avea 20-25cm de parte aerata
• Obstacolele naturale care de obicei sunt evitate prin mici catarari acum s-au putut trece direct fara efort insemnat
• Intre viza 10 si 28 se puteau observa mici grupuri de lilieci care erau activi

de Razvan Sabau

Pestera Polovragi 15.09.2012

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Andrei Gheorghe, Roxana Gama, Alexandra Oprisan, Mihai Dvorac.

Am continuat decolmatarea galeriei.

15-19.08.2012 Tabara de vara

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Dragos Serban, Mihai Dvorac, Maria Preda, Gabriel Dinu, Octavian Zloteanu, Anca Munteanu, Victor Cilibasa.

Alti participanti: Andreea Saracu, Raluca.

Am continuat sistematizarea bazinului hidrografic 2116.

Am luat coordonatele GPS ale intrarilor in cavitatile: Pestera din dealul Ciresu, Pestera Cotita din Valea Pargavului, Pestera Muierilor din Pargavu, Pestera Pisareilor din Pargavu, Pestera 2 din drum, Pestera de la Exurgenta, Pestera Pargavului.

Am recartat Pestera de la Exurgenta, Pestera de la Depozitul de dinamita, Pestera de la Sam si Pestera de la Pod.

In Pestera Pargavului am schimbat coarda de la cascada de 18m cu una noua si am parcurs pana la hornurile finale ramura dreapta a cavitatii.

Grind caving Camp 2012

In perioada 10-12 august 2012 am continuat reechiparea cavitatii.

Au participat:

de la Focul Viu Bucuresti: Radu Dumitru, Alin Mihu, Octavian Mihu, Mihai Dvorac, Anca Munteanu;

de la Avenul Brasov: Geza Zakarias,Remus Stats, Anton Zakarias, Gabi Soos, Finyak Erno, Caziuc Adrian, Dorel, Lorelei Nassar, Andreea Stroisteanu, Anamaria Stroisteanu-Stats.

S-a adus la zi echiparea pana in capul putului de 46m (water schaft).

29.07.2012 Pestera Ponorul Nou

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Razvan Sabau, Adina Florescu

Am finalizat echiparea putului de acces la colectorul subteran din Ponorul Nou.

Am parcurs timp de 30 de minute cursul principal. Apa era foarte mica. La exterior insa, am remarcat reaparitia raului Cerna intr-un sector ce cu o saptamana in urma nu exista.

Ne-am explicat asta prin cele doua zile de ploi dinaintea turei. Fara doar si poate cavitatea primeste cantitati insemnate de apa in lunile ploioase, riscul de viitura fiind foarte mare. Echiparea realizata evita cursul direct al apelor.

Toate fotografiile le gasiti aici

21.07.2012 Cheile Oltetului si Ponorul Nou (V. Cerna Oltetului)

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Radu Dumitru, Dragos Serban, Victor Cilibasa, Mihai Dvorak

Plecand foarte devrem din Bucuresti am reusit atingerea ambelor obiective intr-o singura zi. Oltetul nu mai exista datorita secetei ! Singura apa ce mai umezeste valea este cea din Polovragi ce vine atat prin Pestera de la Exurgenta (practic, exurgenta Pesterii Polovragi) cat si cateva mici izbucuri ce sunt alimentate din aceasi cavitate. Interesant este ca exista un izbuc is pe versantul drept geografic.

In Pestera Ponorul Nou am continuat echiparea. Ultimul put, de 20 m, necesita o echipare mai elaborata datorita riscului crescut de viitura. Astfel, dupa coborarea direct intr-o marmita, lipsita de apa, am decis refacerea CMC (cap de mana curenta) pozitionandu-l pe perete. MC trebuie sa fie cat mai sus pozitionata pentru ca este evident ca in cavitate esista in mod normal o cantitate insemnata de apa. Pe perioada deplasarii, Valea Cernei era seaca iar raul subteran avea un debit extrem de scazut. TPS: 5 ore.

13-15.07.2012 Sura Mare

Participanti A.S.Focul Viu: Andrei Gheorghe Flavia Meterez, Cristina Stika, Alexandra Oprisan, Alexandru Rora.

Participanti Bedeleu Adventure: Claudiu Rusu, Dragos Ionescu, Anghelus Onet.

Tura s-a desfasurat in data de 14.07.2012.
Au fost organizate 2 echipe; prima, formata din Andrei Gheorghe, Cristina Stika, Alexandru Rora a intrat in pestera la ora 12, a parcurs galeria principala pana la confluenta cu afluentul 6, unde a ajuns in jurul orei 15.30. Aici a fost mai intai cautata zona in care se poate urca direct catre Sala lui Bab. Dupa cateva incercari nereusite s-a mers la confluenta cu afluentul 6 si s-a depasit sifonul de 6m in apnee. Sifonul a fost echipat cu o cordelina pentru o parcugere viitoare cat mai facila. Dupa sifon s-a ajuns intr-o sala cu stilolite si formatiuni variate. Din aceasta sala s-a mers inspre galeria principala si s-a identificat zona din apropierea Salii Prieteniei prin care se poate urca spre Sala lui Bab. Aici s-a facut jonctiunea cu echipa 2 (neplanificat) care intrasera in pestera la ora 13 si parcursese galeria principala pana la Sala Prieteniei. Echipa 2 a fost formata din: Claudiu Rusu, Alexandra Oprisan, Anghelus Onet, Dragos Ionescu, Flavia Meterez. Flavia si Claudiu au venit cu echipa 1, iar echipa 2 s-a intors inspre iesire, unde au ajuns in jurul orei 0. Echipa 1 s-a intors in sala cu formatiuni si a facut poze, a parcurs sifonul in sens invers, apoi galeria principala inspre iesire. Iesirea pentru echipa 1 a fost la ora 1.
Apele au avut un nivel minim, favorizand parcurgerea.

16.06.2012 Sura Mare

Participanti A.S.Focul Viu: Andrei Gheorghe, Cristina Stika

Participanti Speopoli: Simona Laiu, Boloveschi Adrian, Irimies Doru Cristian, Cristian Matei, Martin Gabriela, Ivan Alina, Rus-Herdea Catalin-Ionut, Tegher Stefan

Au fost organizate 2 echipe: prima, formata din Andrei Gheorghe, Cristian Matei, Ivan Alina, Rus Herdea Catalin-Ionut, Martin Gabriela – a parcurs galeria principala pana in Sala Mendip in intervalul 11.00 – 14.00. A doua echipa, formata din Cristina Stika, Simona Laiu, Stefan Tegher, Adrian Boloveschi si Irimies Doru-Cristian a intrat in pestera la ora 12.00 si a parcurs galeria principala pana in Sala Mendip unde a ajuns la ora 14.00. In Sala Mendip s-a facut pauza pentru poze, mancare si ceai. De aici prima echipa s-a indreptat spre iesire conform dorintelor participantilor. Irimies Doru-Cristian din a doua echipa s-a alaturat primei echipe. La ora 17.30 prima echipa iesea din pestera. Echipa 2 a continuat parcurgerea pesterii pana in Sala Prieteniei, unde a ajuns in jurul orei 19.30. Dupa o scurta pauza au pornit inspre iesirea pesterii, unde au ajuns la ora 23.00. In drum spre iesire, echipa 2 a scos din Sala Mendip un sac cu deseuri.
Apele au fost mici iar vremea favorabila.

16.06.2012 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Octavian Zloteanu, Anamaria Cusa, Roxana Gama, Gabriel Dinu, Alexandra Oprisan.

Alti participanti: Valeriu Lipcanu – G.E.S.S., Dragos Ionescu- Bedeleu Adventure, Lacramioara – Cristal.

A fost trecut cu succes sifonul nr.6 de catre echipa Mihai – Vali. Post sifon exista doua hornuri de +8m si respectiv +30m. A fost amplasat un nou fir ghid in acest sifon. S-a stabilit legatura prin interfon cu echipa de suport din Sala Activului.

A existat si o tura de vizita condusa de Alexandra la care a participat Dragos si Lacramioara.

Din pacate nu s-a realizat sincronizarea intre echipa scuba si cea de explorare in tirbusonul Salii Sperantei pentru a depista daca acesta debuseaza intr-unul din hornurile post sifon.

9-10.06.2012 Pestera Sura Mare

Participanti A.S.Focul Viu: Andrei Gheorghe, Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Anamaria Cusa, Silviu Barbulescu, Flavia Meterez, Alin Mihu, Rora Alexandru, Cristina Stika, Adrian Simionas.

Au fost organizate 3 echipe; prima, formata din Cristina Stika, Silviu Barbulescu si Adrian Simionas a parcurs galeria principala pana la semisifon in intervalul 12.30 – 18.00, transportand acolo o banana cu corzi. A doua echipa formata din Andrei Gheorghe si Alexandru Rora a intrat in pestera la ora 15.00 si a indepartat tiroliana metalica de la intrarea in pestera. Intre timp vremea de afara s-a deteriorat, apa din pestera fiind peste medie. Echipa 3 formata din restul participantilor a pornit inspre pestera inaintea echipei 2 si a filmat cateva materiale pe cursul raului, la exterior. Dupa aceasta, la 16.00 au intrat in pestera si au filmat timp de 2h, fiind obligati sa se retraga pentru o perioada din cauza unei defectiuni la aparatul foto. Din cauza apelor peste medie si a conditiilor meteo instabile s-a decis retragerea. O echipa formata din Alexandru Rora, Cristina Stika si Andrei Gheorghe a parcurs galeria pana la semisifon pentru a recupera banana cu corzi in intervalul 18.30 – 22.30.

2.06.2012 Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Anamaria Cusa, Mihai Hristescu, Octavian Zloteanu, Roxana Gama, Dragos Serban.

Un horn ramas cu semn de intrebare a fost escaladat in formula Radu -cap de coarda – Octav – secund, in galeria turistica, deasupra Salii Piticilor. Din pacate acesta se infunda dupa +12 m. In paralel s-a verificat nivelul apei din Sala Activului iar Roxana si Dragos au efectuat o drumuire de la intrarea aval pana la intrarea in galeria recartata in 2011 pentru a avea si denivelarea absoluta a zonei de lucru.

19.05.2012 Tura la faleza Ratei si in Avenul Bratei

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Anamaria Cusa, Mihai Hristescu, Emilia Lupu, Octavian Mihu, Aurelian Mihu, Mihai Dvorak, Maria Preda, Flavia Meterez, Andrei Gheorghe, Alexandru Rora, Cristina Stika, Alexandra Oprisan, Adina Florescu.

Alti participanti: Ligia Stanescu

Ne-am impartit in doua echipe pentru a echipa faleza si a parcurge si avenul in acelasi timp. Am „beneficiat” de ploi torentiale incepand cu ora 17:00 astfel ca ne-am hotarat sa plecam cu totii acasa dupa dezechiparea celor doua ateliere.

5-6.05.2012 Tura in Valea Cernei (de Oltet)

Participanti A.S.Focul Viu: Octavian Zloteanu, Mihai Dvorak, Andrei Gheorghe.

Alti participanti: Andreea

S-a continuat echiparea Ponorului Nou conform normelor T.S.A. actuale.

28.04 – 1.05.2012 Tura in Bazinul carstic Tismana

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Alin Mihu, Octavian Mihu, Emilia Lupu, .

Alti participanti: Radu Puscas, Noemi, Nicoleta.

Am marcat cu un GPS performant 13 cavitati: Pestera din Dealul Chicera, Avenul nr. 1,2,3 din Dealul Chicera, Pestera nr.1 si 2 de la Observatorul de Vanatoare, Avenul Mic, Mare, cu Spete din Sesul Ponorului, Pestera de la Cununa (cunoscuta si sub de numirea de Avenul cu lac). Am periata de trei ori zona cuprinsa intre Sesul Ponorului si peretele de calcar de la Cununa pentru a gasi Avenul nr. 1 si 2 insa fara rezultat. Parerea noastra este ca aceste cavitati nu exista sau au fost colmatate complet. De asemenea, am luat coordonatele GPS si pentru Pestera Gura Plaiului, cea mai cunoscuta cavityate a zonei. Au fost gasite si marcate GPS intrarile in Pestera de la Sam si cea de la Depozitul de Dinamita, Pestera Cotita din Valea Pargavului si Pestera de la Pod.

Tabara de corturi a fost montate in Dealul Chicera langa „Conacul de iarna”, unde au avut loc taberele de vara ale clubului din 2005, 2006, 2007 si 2008.

22.04.2012 Tura de decolmatare in Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Raisa Mihaescu, Roxana Gama, Mihai Hristescu, Mihai Dvorac, Adrian Simionas, Flavia Meterez.

Am continuat decolmatarea in segmentul nou descoperit anul trecut. Am mai reusit sa inaintam cca. 2 m si am evacuat pamantul adunat si de la turele anterioare pentru a facilita munca de decolmatare pe viitor.

Mihai, Octav, Flavia si Adi au facut si o vizita pana la activ pentru a compara nivelul actual al apei din sifon cu cel din februarie. S-a remarcat o crestere cu cca. 40 de cm.

21.04.2012 Tura Farmecul Adancurilor in Pestera Polovragi

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Octavian Zloteanu, Raisa Mihaescu, Roxana Gama, Mihai Hristescu, Andrei Gheorghe, Cristina Stika, Mihai Dvorak, Robert Stroe, Adina Florescu, Mircea Toma, Adrian Simionas, Flavia Meterez, Valentin Bogdan.

Alti participanti: C.S.Silex Brasov, A.S.Sfinx Garda, A.S.Prusik, incepatori.

Total: 40 de participanti.

Ne-am impartit in trei echipe de vizitare a cavitatii.

Faleza Ratei 7.04.2012

Participanti: Radu Dumitru, Ocatvian Zloteanu, Cristina Stika, Andrei Gheorghe, Alexandra Oprisan, Roxana Gama, Emilia Lupu, Mihai Dvorak, Mihai Barbu, Flavia Meterez, Gabriel Dinu, Dragos Serban.

Antrenamente T.S.A. in faleza de la Ratei

Pestera Polovragi 24.03.2012

Participanti: Radu Dumitru, Dragos Serban, Roxana Gama, Mihai Dvorak

Am continuat decolmatarea in segmentul nou descoperit anul trecut. Am mai inaintat cca. 1,5 m.

Pestera Polovragi – 3-4.03.2012

Participanti FV: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Octavian Zloteanu, Andrei Gheorghe, Razvan Sabau, Sasa Oprisan, Adina Florescu, Roxana Gama, Adrian Simionas, Mihai Dvorak

Alti participanti: Valeriu Lipcanu (Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice), Robert Stroe.

Sambata, 3 martie:

Am ajuns cu totii la Pensiunea Cheile Oltetului in jurul orei 11. Am servit masa si am avut o mica sedinta tehnica in care s-au stabilit echipele conform obiectivelor:

Echipa de decolmatare: Sasa, Adina, Roxana, Adila, Mihai si Robert

Echipa de echipare a putului spre activ: Andrei si Ocatv

Echipa de suport a scufundatorilor: Radu si Razvan

Echipa de scufundare: Mihai si Valeriu

Am intrat cu totii, trebuind sa deplasam cele 10 banane cu echipament dintre care 3 de tip „transporter”. Bananele mai usoare le-am coborat la liber pe put, echiparea acestuia finalizandu-se in timp pentru a putea cobora si „tancurile” ce contineau dublele lui Mihai si Valeriu.

Scufundarea in sifonul nr.6 (amonte) din Sala Activului a venit dupa 30 de ani de la ultima reusita a lui Serban Sirbu si Cristian Lascu. Sifonul este trecut de Vali dupa o scufundare de 8 minute. Adancimea maxima atinsa este de -12,5m, asemanatoare descrierii de acum 30 de ani (12 m). Sifonul este unul clasic in „V” care insa se tulbura instantaneu. Mihai se opreste la -8m datorita lipsei de vizibilitate. Este folosit vechiul fir ghid, ce este in fapt un cablu electric folosit pentru instalarea unui telefon intre cele doua segmente aerate. Vali ne confirma existenta hornului (scopul principal al scufundarii) din sala post sifon. Are cca. 8 m inaltime si coteste brusc. Intrarea in sifonul nr.7 este echipata cu acelasi cablu. Vali se reintoarce in Sala Activului dupa 1h 5 min de cand a plonjat. Lasam echipamentul pe loc pentru a fi recuperat a doua zi. Incepem urcarea dupa 5 ore petrecute in cavitate. TPS total 5h 40 min.c pentru a fi recuperat a doua zi. Incepem urcarea dupa 5 ore petrecute in cavitate. TPS total 5h 40 min.

Echipa de decolmatare raporteaza o inaintare de cca. 2m si schimbarea depunerilor din nisip in argila. Galeria continua.

Echiparea putului nu este ideala datorita lipsei de materiale. In mai putin de 25 m diferenta de nivel, sunt consumate 8 placute si 41 m de coarda. Vom continua echiparea conform T.S.A. intr-o tura viitoare.

Duminica, 4 martie:

In tura mai raman doar 5 speologi: Radu Dumitru, Mihai Hristescu, Roxana Gama, Valeriu Lipcanu si Mihai Dvorak.

Mihai mai efectueaza o scurta scufundare in apa ce se limpezise intre timp si recupereaza un cobold si casca lui Vali din apa. Radu mai trage cateva cadre video cu aceasta ocazie, apa fiind deosebit de limpede fata de ziua precedenta.

Cele 11 banane (!!!) sunt scoase la suprafata in mai putin de 3 ore printr-un team work de exceptie a celor 5 speologi. Este folosit un scripete blocator pe put. Intreaga tura de duminica a durat 4 ore si 5 minute.

La final, pot spune ca am inceput cu dreptul si acest an cu Focul Viu.

raport intocmit de Radu C Dumitru

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus